Jednota bratrská/ Misie-Moravští bratří

08.06.2011 10:56

 

Biskup hrabě Zinzendorf 1722–1737 (Mikuláš Ludvík Zinzendorf)

Mikuláš Ludvík hrabě ze Zinzendorfu a z Pottendorfu se narodil 26. května 1700 v Drážďanech do protestantské rodiny původem z Dolních Rakous.Zakladatel, německý hrabě Mikuláš Ludvík Zinzendorf, obnovitel Jednoty bratrské.

Hrabě Zinzendorf byl německý náboženský a sociální reformátor, zakladatel a první biskup Obnovené Jednoty bratrské. Jeho postavení mu otevřelo dveře k duchovnímu vlivu v Německu osmnáctého století.

Moravští bratří/církev Jednoty bratrské a Počátky protestantské misie

Jednota bratrská, též Moravští bratří nebo Unitas fratrum – nejstarší česká protestantská církev: byla založena v roce 1457, celosvětově obnovena v roce 1727 a v českých zemích v roce 1880 po názvem Evangelická bratrská církev. Na přelomu 20. a 21. století prožila rozkol.

Moravská církev se zrodila ve středověku z velkého duchovního probuzení v Čechách -husitství. Jejich posláním je šíření křesťanství, míru a vzdělanosti ve světě. Činnost Moravské církve je zaměřena na zákládání nových sborů a misií.

Jedním z rysů misie Moravských bratří, který umožnil vysílat takové množství misionářů, byla to, že každý misionář se musel živit sám. Hnutí Moravských bratří vzešlo z prostředí řemeslníků, pro všechny bylo samozřejmé, že odjíždějící misionář si odveze s sebou i vybavení své dílny. Dle jejich učení o misii bylo financování evangelizace z dobrovolných darů nesprávné. Jediným východiskem byla evangelizace spojena se zaměstnáním.

Odkaz-

https://www.hlasmoravy.eu/2008/04/moravsti-bratri-moravian-brethren.html

Muzeum Moravských bratří

www.kudyznudy.cz/cs/aktivity/2010-04-16-0601-za-poznanim-suchdol-nad-odrou.html

 

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode